Afyonkarahisar’da, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak tedavileri yapılan kızıl şahin ve kerkenes kuşu doğaya bırakıldı.

Afyonkarahisar’da, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak tedavileri yapılan kızıl şahin ve kerkenes kuşu doğaya bırakıldı.

Afyonkarahisar’da biri Organize Sanayi Bölgesinde köpekler tarafından saldırıya uğradığı için, bir diğeri ise Afyonkarahisar-  Uşak Kara yolunda otomobil çarpması sonucu yaralı olarak bulunan iki kızıl şahinin ve yavru halde bulunan kerkenesin tedavileri AKÜ Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde yapıldı.

Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Araştırma, Eğitim ve Uygulama Merkezinde bakımları devam etti.

Kızıl şahinler ve kerkenes kuşunun ayaklarına doğaya bırakılmadan önce fiziksel ölçüleri alınarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından numara verilmiş halkalar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü veteriner hekimi nezaretinde takıldı.

Son bakımları ve halkalama işlemi yapılan kuşlar kent merkezinde kırsal ve ormanlık alana salındı.

AKÜ  Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Araştırma, Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emine Hesna Kandır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin faaliyetleri arasında doğada yaralı, hasta ve öksüz kalmış yavruların bakımı, beslenmesi ve doğaya tekrar salınmasının da yer aldığını kaydetti.

Kandır, şunları kaydetti:

“Doğaya saldığımız kızıl şahin ve kerkenes kuşunun yaklaşık 2 aylık tedavi ve bakım süreçleri oldu. Umarım uzun süre doğada yaşamlarını sürdürürler. Doğaya salmadan önce, ayaklarına numaralandırılmış halkalar takıldı.

Bu uygulama Orman ve Su işleri Bakanlığı  Milli Parklar Genel Müdürlüğütarafından gerçekleştirilen bir uygulama. Bu uygulama sonrasında kuşların tekrar bulunması veya ele geçirilmesinde hangi işlemlerin yapıldığı ve hangi bölgeden salındığı belirlenebiliyor. Vatandaşlardan ricamız, ayağında halka olan yaralı veya ölmüş bir kuş bulduklarında doğa koruma ve milli parklar şube müdürlüğü ekiplerine haber vermeleridir.”

KAYNAK: www.sondakika.com

21 Ağustos 2017, Pazartesi 146 kez görüntülendi